Over de Warme Buurt

Een Warme Buurt in Antwerpen, Berchem, Deurne, Edegem, Mortsel en Wilrijk

Maak kennis met de Warme BuurtWarme Buurt is een werking die zorgt voor een stad met een hart voor elke inwoner die omwille van kwetsbaarheid weinig of geen sociale contacten meer heeft. Zeker in de stad dreigt vereenzaming omwille van ziekte of beperking. Mensen die nog moeilijk ‘buiten’ kunnen, verdwijnen vlugger uit het zicht van hun straat of hun buurt. Vrijwilligers zorgen ervoor dat deze mensen "erbij" kunnen blijven door een babbel, een koffietje, een wandeling bij mooi weer, een bezoekje aan de bib, ... Door dit project op te nemen binnen de "burgerbegroting" van het district Antwerpen bewijzen de stadsgenoten trouwens het belang dat ze hieraan hechten.

De Warme Buurt startte als een project in Antwerpen-centrum, maar werd inmiddels uitgebreid naar Antwerpen, Berchem, Deurne, Edegem, Mortsel en Wilrijk. Ondertussen worden ruim 300 mensen regelmatig door een vrijwilliger bezocht. We richten ons naar mensen die omwille van langdurige ziekte of beperking in eenzaamheid terecht zijn gekomen. De klemtoon ligt binnen de Warme Buurt duidelijk op individueel contact tussen vrijwilliger en bezoekvrager. Er worden geen groepsactiviteiten georganiseerd. Hoe het bezoek vorm krijgt, is dan wel weer zeer divers. Dat gaat van een goed gesprek thuis, tot een bezoekje aan een dienstencentrum, het bijwonen van een toneelvoorstelling of zelfs samen gaan zwemmen.

Vrijwilliger worden bij de Warme Buurt?

Zin om vrijwilliger te worden? Doen!Vrijwilligers bieden juist dat tikkeltje méér. Vereenzaming los je namelijk niet alleen op met klokvaste verzorging, een proper huis en brood op de plank. Hoe noodzakelijk dit ook is, en hoe hard professionele diensten zich daar ook voor inzetten, vrijwilligers maken tijd om er gewoon te zijn, te luisteren, te vertellen.

Interesse? Je vindt de mogelijkheden in het menu 'Vacatures' hiernaast.