Over de Crea & Hobbyclubs

Welkom bij de Samana Crea- en hobbyclubsWie thuis is in de wereld van creativiteit weet dat er heel wat meer op de markt is dan de traditionele handwerkjes en dat je niet noodzakelijk naar een kunstacademie moet gaan om te tekenen, schilderen, boetseren… In heel wat gemeenten is er een hobbywinkel waar je terecht kan voor het aankopen van creamateriaal. Vaak vind je er uitgewerkte voorbeelden waarmee je zelf aan de slag kan en soms worden er ook cursussen georganiseerd waar je al doende nieuwe technieken kan aanleren. Daarnaast verschijnen er nog talrijke ‘hobby’- tijdschriften met beschrijvingen en patronen van nieuwe creaties. Bovendien worden er jaarlijks meerdere hobbybeurzen georganiseerd waar de hobbywinkels hun aanbod voorstellen en je kan deelnemen aan tal van workshops.

Waarom organiseert Samana Antwerpen daarnaast ook nog crea- en hobbyclubs?

Mensen met een chronische ziekte of handicap kunnen nauwelijks of niet deelnemen aan cursussen of workshops die georganiseerd worden door een beurs of een hobbywinkel. Je wordt vaak verondersteld om na een groepsdemonstratie van een bepaalde techniek, zelfstandig aan de slag te gaan en je creatie binnen een beperkte tijdsruimte af te krijgen, maar voor mensen met beperkingen is dit zonder begeleiding vaak niet haalbaar en zorgt het voor spanning.

Creaclubs en hobbyclubs

Een langdurig zieke vrouw van 80 jaar heeft nood aan een andere invulling van creatieve activiteiten dan een chronisch zieke persoon van 40 jaar. Rekening houden met de vragen en behoeften van de deelnemers hebben we enkele jaren geleden onze clubs opgesplitst in twee groepen, namelijk creaclubs die zich richten naar chronisch zieke mannen en vrouwen en hobbyclubs waar vooral oudere chronisch ziek mensen hun gading vinden.

Creativiteit biedt je kansen

Creativiteit op ieders maatIn een crea- of hobbyclub is er aandacht voor tijd en ruimte. Je moet als deelnemer vooraf niet zelf op zoek naar de nodige materialen en ook voor de techniek zelf kan je zoveel tijd nemen als je wil. Je wordt er begeleid door een groep vrijwilligers die je graag een handje helpen waar nodig. De druk om te presteren vermindert en tegelijk is er ook aandacht voor het groepsgebeuren. Creativiteit geeft je de kans om iets te doorbreken, te scheppen, ergens uit te komen, iets nieuws te ontwikkelen, nieuwe wegen te zoeken. Creativiteit maakt je van schepsel tot schepper. Creatief bezig zijn kan voor iemand met een chronische ziekte ‘bevrijdend’ werken en een positieve invloed hebben. Bovendien is er tijdens de clubbijeenkomsten ook kans tot lotgenotencontact.