Mantelzorg

BEN JIJ EEN MANTELZORGER?

mantelzorgZorg jij voor je ouders? Ben je ouder van een kind dat extra zorgen nodig heeft of is je partner langdurig ziek? Misschien heb jij een zus of broer die zorg nodig heeft, of spring je regelmatig in bij een vriend of buur? Als jij extra zorg draagt voor iemand uit je directe omgeving en je bent geen vrijwilliger of zorgverlener, dan noemen we dat ‘mantelzorg’.

Vlaanderen telt meer dan 600 000 mantelzorgers. Eén op vijf Vlamingen draagt net als jij zorg voor een naaste, zodat deze zo lang mogelijk in zijn vertrouwde omgeving kan blijven. Of zodat het verblijf in een ziekenhuis, woonzorgcentrum of andere zorginstelling zo aangenaam mogelijk verloopt.

WIST JE DAT:

HOE ZORG JE ALS MANTELZORGER GOED VOOR JEZELF?

Mantelzorg kan ook zwaar zijn. De balans tussen je draagkracht en draaglast in evenwicht houden is geen overbodige luxe om het vol te houden. Blijft de balans te lang hangen op de draaglastzijde, dan krijg je een probleem. Denken dat jouw draagkracht onbeperkt is, omdat er heel veel liefde aan de basis ligt, is een nobele gedachte. Maar ze is wel iets te overmoedig.
Als je balans te lang naar één kant doorslaat loert er gevaar op overbelasting. Iedereen heeft zijn grenzen en die liggen voor iedereen anders. Net omdat die grens voor iedereen anders ligt, is het belangrijk om je eigen weegschaal goed te leren hanteren.

WAT DOET SAMANA VOOR MANTELZORGERS?


Ontdek hier het mantelzorgaanbod

 

De digitale nieuwsbrief voor mantelzorgers (gratis) maandelijks in je mailbox?
Meld je aan via: www.samana.be/nieuwsbrief