Mantelzorg

BEN JIJ EEN MANTELZORGER?

mantelzorgZorg jij voor je ouders? Ben je ouder van een kind dat extra zorgen nodig heeft of is je partner langdurig ziek? Misschien heb jij een zus of broer die zorg nodig heeft, of spring je regelmatig in bij een vriend of buur? Als jij extra zorg draagt voor iemand uit je directe omgeving en je bent geen vrijwilliger of zorgverlener, dan noemen we dat ‘mantelzorg’.

Vlaanderen telt meer dan 600 000 mantelzorgers. Eén op vijf Vlamingen draagt net als jij zorg voor een naaste, zodat deze zo lang mogelijk in zijn vertrouwde omgeving kan blijven. Of zodat het verblijf in een ziekenhuis, woonzorgcentrum of andere zorginstelling zo aangenaam mogelijk verloopt.

WIST JE DAT:

 • dé mantelzorger niet bestaat:
  Zorgen voor iemand is altijd specifiek en kan alle vormen aannemen: van hulp bij boodschappen doen en het huishouden, of persoonlijke verzorging tot luisterend oor van iemand zijn.De tijd dat je zorgt voor iemand, kan variëren van enkele uurtjes per week tot dagdagelijkse zorg de klok rond. Dé mantelzorger bestaat dus niet en iedereen doet het op zijn eigen manier.

 • mantelzorg iets is dat je overkomt:
  Mantelzorger word je meestal geleidelijk aan: een beetje hulp na een opname vloeit bijvoorbeeld over in langdurige mantelzorg. Opeens zegt men dat je een mantelzorger bent, terwijl je dit nergens officieel hebt aangegeven.

 • Samana een erkende mantelzorgvereniging is:
  Mantelzorg is een ruim begrip en elke mantelzorgsituatie is anders. Bij Samana zit je goed voor informatie op maat en ondersteuning om goed voor jezelf te blijven zorgen.

 • sociale contacten belangrijk zijn voor mantelzorgers:
  Als mantelzorger ben je vaak een luisterend oor voor de persoon voor wie je met veel liefde en inzet zorgt. Maar zelf moet je je verhaal uiteraard ook wel eens kwijt kunnen. Onder houd en koester daarom je sociale contacten en je netwerk. Of zoek contact op met andere mantelzorgers. Mensen die hetzelfde meemaken begrijpen elkaar al met een half woord. Die verstandhouding, dat begrip en de emotionele steun die je bij elkaar vindt, heb je echt nodig.
  Op www.ma-zo.be vind je een forum voor mantelzorgers.

HOE ZORG JE ALS MANTELZORGER GOED VOOR JEZELF?

Mantelzorg kan ook zwaar zijn. De balans tussen je draagkracht en draaglast in evenwicht houden is geen overbodige luxe om het vol te houden. Blijft de balans te lang hangen op de draaglastzijde, dan krijg je een probleem. Denken dat jouw draagkracht onbeperkt is, omdat er heel veel liefde aan de basis ligt, is een nobele gedachte. Maar ze is wel iets te overmoedig.
Als je balans te lang naar één kant doorslaat loert er gevaar op overbelasting. Iedereen heeft zijn grenzen en die liggen voor iedereen anders. Net omdat die grens voor iedereen anders ligt, is het belangrijk om je eigen weegschaal goed te leren hanteren.

WAT DOET SAMANA VOOR MANTELZORGERS?

 • Samana zet in op jouw veerkracht:
  Draag je intensief zorg voor iemand en is de balans tussen draaglast en draagkracht zoek?
  Samana organiseert allerlei activiteiten voor mantelzorgers. Op onze website www.samana.be/vorming vind je een overzicht van infosessies en cursussen aan waarin onze sprekers je tips en inzichten geven rond verschillende thema’s. Van eenmalige sessies die je wegwijs maken in alle beschikbare tegemoetkomingen en voorzieningen … tot meerdelige vormingen rond creatieve zelfexpressie en zelfzorg.
  Soms heb je als mantelzorger een steuntje in de rug nodig. De onlinetraining van Samana (www.zelfzorgvoormantelzorgers.be) helpt je te zorgen voor jezelf en je veerkracht te vergroten.

 • Samana komt op voor je belangen:
  Samana zet in op de maatschappelijke erkenning, waardering en respect voor het werk van de mantelzorger. Ze luisteren actief naar de noden en knelpunten van mantelzorgers en brengen deze samen tot beleidsvoorstellen om de situatie te verbeteren.

  Voor meer informatie over het mantelzorgstatuut, mantelzorgverlof en tegemoetkomingen verwijzen we je graag naar www.samana.be/mantelzorg/mantelzorg-faq

 • Samana magazine brengt herkenbare verhalen:
  Samana Magazine is een gratis digitaal magazine met herkenbare verhalen over de leefwereld van mantelzorgers en de mensen voor wie ze zorgen. Samana Magazine (www.samana.be/magazine) portretteert bekende en minder bekende mensen en reikt tips en hulpmiddelen aan die helpen beter om te gaan met ziek zijn en ‘zorgen voor’.


Ontdek hier het mantelzorgaanbod

 

De digitale nieuwsbrief voor mantelzorgers (gratis) maandelijks in je mailbox?
Meld je aan via: www.samana.be/nieuwsbrief