Kandidaatstellingen 2019 - NIEUW!

megafoonMen zegge het voort, men zegge het voort!

Elk najaar kan je je kandidaat stellen voor de Samana-vakanties van het volgende jaar. Vanaf dit jaar krijg je echter geen mail of brief meer van mij met de vakantiekalender 2019, het vormingsaanbod én de vraag om je kandidaat te stellen.

Wat mag je wel verwachten? Vanaf midden november krijg je de eerste, enige echte ééngemaakte vrijwilligersbrochure van Samana vakanties Vlaanderen in de bus, hou je brievenbus dus goed in de gaten!

Wat staat er in deze brochure? 

 • Het DNA van Samana vakanties
 • Het volledige vakantieaanbod van alle Vlaamse regio’s
 • Het inschrijvingsformulier
 • Het regionaal vormingsaanbod voor vakantievrijwilligers (zo volledig mogelijk)
 • Je rechten en plichten als vrijwilliger
 • De (ééngemaakte) bijdrage voor vakantievrijwilligers (indien van toepassing)
 • De (ééngemaakte) onkosten die al dan niet terug betaald worden en het tarief

Vormingsaanbod voor Samana-vakantiemedewerkers

Vormingsaanbod voor Samana-vakantiemedewerkersMet onze opleidingen voor vakantiemedewerkers bereiden we je voor om als vrijwilliger mee op vakantie te gaan. Je ontmoet andere vrijwilligers, maakt kennis met verschillende aspecten van onze werking. Wil je je kennis aanscherpen of ben je een nieuwe vrijwilliger, schrijf je dan zeker in voor onderstaande cursussen, de plaatsen zijn beperkt!

Inschrijven? Bel of mail naar Samana Antwerpen: 03 221 95 70 - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Deelname is gratis. Het is aangeraden om gemakkelijk zittende kledij aan te doen, omdat er vaak praktische oefeningen zijn.

CPR met AED

Je leert reanimeren en een Automatische Externe Defibrilator (AED) gebruiken.

 • Wanneer? 18 oktober 2018 van 18.45 uur - 22 uur
 • Waar?  Theologisch Pastoraal Centrum (TPC), Groenenborgerlaan 149 in Wilrijk

Basiscursus – deel 1

Je leert onze werking en onze doelgroep kennen, krijgt algemene informatie over veel voorkomende ziektebeelden en hoe er mee om te gaan, krijgt een rondleiding in de thuiszorgwinkel en maakt er kennis met allerlei hulpmiddelen en materialen, krijgt een introductie hef- en toltechnieken, rolstoel rijden,…

 • Wanneer? 9 november 2018 van 9 uur - 16 uur
 • Waar? Thuiszorgwinkel Assist, Ellermanstraat 74 in Antwerpen

Personen met een beperking (volwassenen en kinderen)

Je krijgt een toelichting over verstandelijke, lichamelijke en sensoriële beperkingen en krijgt handvaten om hier zo goed mogelijk mee om te gaan. 

 • Wanneer? Vrijdag 27 november van 9 uur - 12 uur
 • Waar? Auxilia (zaal Wapper), Sint-Jacobsmarkt 49 in Antwerpen

Vormingsaanbod voor alle Samana-vrijwilligers

Vormingsaanbod voor alle Samana-vrijwilligersWe hebben nog enkele vrije plaatsjes op de volgende vormingsinitiatieven:

 • Lezing ‘In de wereld van chronisch zieke mensen die hoogsensitief zijn’ – woensdag 24 oktober – Antwerpen
 • Basiscursus ‘Omgaan met mensen met psychische kwetsbaarheid’ – woensdag 7 en 14 november – Brasschaat
 • Crea-workshop ‘Cadeautjes maken met plastic flessen’ – dinsdag 13 november – Wijnegem
 • Workshop ‘Diversiteit in de zorg’ – dinsdag 20 november – Antwerpen

Interesse? Aarzel niet en schrijf gauw in! Het belooft de moeite te worden!

Meer weten?

Download hier het Vrijwilligerskompas

Inschrijven?

Naar het Inschrijvingsformulier

 

Vormingsaanbod via externe partner

Bliss-symbolenVorig jaar organiseerde regio Antwerpen voor de eerste keer een BLISS-weekend in Hooidonk. Bliss-symbolen zijn grafische symbolen die ontworpen zijn voor mensen die moeite hebben met spreken, zoals personen met een motorische handicap, verstandelijke handicap of autisme. Via deze symbolen kunnen zij leren communiceren.

Het Bliss-weekend wordt samen met professionelen georganiseerd die dagelijks met Blissers werken. Tijdens het Bliss-weekend worden verschillende (keuze)activiteiten georganiseerd waarbij het communiceren met Bliss-symbolen centraal staat , zowel tijdens inhoudelijke activiteiten (‘werken met Bliss’) als tijdens de onspanningsmomenten (fuif, spelletjes). Op het Bliss-weekend heeft elke deelnemer iemand naast zich nodig die helpt om bv. door de communicatiemap te bladeren, de spraakcomputer op zijn plaats te krijgen, bij het eten, … én zo veel meer.

In bijlage vind je een uitnodiging van Bliss-vzw en Gezin & Handicap vzw voor een vormingsdag die op 23 oktober 2018 doorgaat en voor een driedaagse Bliss-cursus op 23 oktober, 19 en 24 november. Heb je interesse om 1 van beide of allebei te volgen schrijf je dan online in via www.gezinenhandicap.be/infoavonden of telefonisch via 03 216 29 90.

Let wel: dit gaat over een betalend vormingsaanbod. De tarieven vind je in onderstaande links.

Noteer alvast de datum in jullie agenda!

startavond

Vrijdag 1 februari 2019 is het…

 • in Bulgarije de Dag van Dankbaarheid waarbij de slachtoffers van het communistische regime herdacht worden
 • in de Verenigde Staten de Dag van de Vrijheid waarop wordt stilgestaan bij de vrijheden van iedereen ongeacht afkomst of huidskleur
 • in België de Startavond van Samana Vakanties Antwerpen ter ere van alle vrijwilligers die elk jaar zorgeloze vakanties mogelijk maken voor mensen met een chronische ziekte of een beperking en mantelzorgers. De startavond zal deze keer door gaan in evenementenhal de Populier in Zandhoven, de verrassingsact is alvast geboekt!

Helpende handen gezocht

Helpende handen gezochtKen jij mensen die net als jij zin hebben in een vakantie vol nieuwe vriendschappen en leuke verhalen?

Ken jij mensen die net als jij enthousiast zijn en zich graag inzetten voor mensen die niet meer zelfstandig op reis kunnen vanwege een chronische ziekte, een beperking en/of voor hun mantelzorger? Dan zijn dat geknipte vrijwilligers voor Samana Vakanties.

Laat ze snel contact opnemen met ons via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 03 221 95 70

Alvast bedankt!

CM-Oppas aan huis zoekt hulp

CM-Oppas aan huis zoekt hulpDe dienst ‘CM-Oppas aan huis’ is op zoek naar vrijwilligers die samen met een dame uit Berchem en een man uit Borgerhout met de rolstoel een wandeling willen maken. Beiden zijn van het jaar 1940 en kunnen niet meer zelfstandig buiten komen.

Binnen de oppas-vrijwilligers is momenteel niemand in de mogelijkheid om deze taak op zich te nemen. Als extra inspanning in onze zoektocht polsen wij daarom graag bij de vakantievrijwilligers of er iemand deze opdracht kan opnemen. Zie jij het wel zitten om op regelmatige basis bij één van de twee te gaan? Wanneer je gaat, is in onderling overleg af te spreken.

Geef je een seintje als je hiervoor interesse hebt? Meer info over ‘CM-Oppas aan huis’ vind je hier.

Contactgegevens

CM-Oppas aan huis:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 03 221 94 20

Wist je dat...

Wist je dat...… de Samana Familiedag in de Zoo van Antwerpen op 29 september 2018 een groot succes was? Tijdens deze dag wensten we alle Samana-vrijwilligers vanuit de grond van ons hart beestig te bedanken. Diezelfde dag vond ook ons Forum van de patiënt en de mantelzorger plaats in de Elisabethzaal. Jullie konden op de foto met een prinses of een superheld en er kwamen al heel wat vragen binnen over waar de foto’s te vinden zouden zijn. De foto’s zijn beschikbaar op www.facebook.com/Smile-Magie-242002356393205

Wist je dat...… CM Antwerpen in februari 2019 verhuist? Na vele jaren in de Molenbergstraat verhuist het CM-hoofdkantoor in februari volgend jaar naar Berchem, op de site van het vroegere postsorteercentrum Antwerpen-X en Samana Antwerpen verhuist mee!

Een kwisje tot slot...

Weet je wat KMI-huis eigenlijk betekent in Samana-taal? Je kan je antwoord hieronder aanklikken.