Oren – om te horen?

Oren – om te horen?Wij willen als Samana een verschil maken in het leven van mensen met een chronische ziekte, mantelzorgers of vrijwilligers. Dat willen we graag … maar is dat ook zo? Om te zien of we kwaliteitsvol bezig zijn, gaan we de verhalen verzamelen van de deelnemers en vrijwilligers zelf. We gaan op zoek naar hun ervaringen en beleving. Al die verhalen beluisteren en verzamelen doen we via en samen met vrijwilligers uit alle Samana werkingen!
Heb je onze oproep van 20 maart gemist en zou je toch nog graag mee deze verhalen willen verzamelen?! Laat het ons zeker weten! We kijken of dit nog mogelijk is. Hieronder vind je alvast meer informatie.

Wie

We zoeken ‘oren’. Hiermee bedoelen we vrijwilligers en medewerkers, die geïnteresseerd of geëngageerd zijn om naar het verhaal van vakantiegangers en vrijwilligers te luisteren. Het gesprek voer je op basis van een leidraad die wordt meegegeven. Je kan alleen verhalen afnemen tijdens of na vakanties waar je niet zelf aan deelneemt.

Wat

We willen 100 verhalen verzamelen van zowel vakantiegangers als vrijwilligers, tijdens of na de vakantie. Deze verhalen mogen anoniem zijn. De deadline voor dit jaar is midden – eind juli. De volgende jaren kan de deadline later vallen.

Hoe

De ‘oren’ kunnen de verhalen op verschillende manieren verzamelen: pen en papier, noteren op een smartphone of laptop, of doorsturen via mail.

Waarom

Op basis van een analyse van de verzamelde verhalen uit heel Vlaanderen kunnen we de werking versterken, bijsturen waar nodig, beleidsbeslissingen nemen,… Zo willen we de impact van onze vakanties op vakantiegangers en vrijwilligers zo positief mogelijk te maken.

Wat verwachten we van de ‘oren’ ?

 • Een luisterend oor
 • Een neutrale houding, want slechte ervaringen mogen ook gehoord worden.
 • Zich kunnen vrijmaken voor het volgen een trainingsmoment.
 • Zich kunnen vrijmaken om langs te gaan tijdens (of na) één of meerdere vakanties. Dit kan in duo of met een groepje ‘oren’.

5 vakanties waarop verhalen verzameld kunnen worden

 • 17/05/2019 tot 24/05/2019: Hotel Alte Viehweide (Toeristische vakantie in buitenland)
 • 31/05/2019 tot 07/06/2019: Vayamundo in Oostende (Doelgroepvakantie)
 • 02/06/2019 tot 07/06/2019 : Strandhotel Seeduyn in Nederland Vlieland (Toeristische vakantie in buitenland)
 • 05/06/2019 tot 09/06/2019 : Lourdes in Frankrijk (Bedevaart)
 • 28/06/2019 tot 05/07/2019 : Zorgverblijf Ter Duinen (Ontspanningsvakantie)

Aanvullingen

Bij voorkeur willen we ‘oren’ inschakelen die nog geen beleidsmatige of organisatorische functies opnemen, zoals stuurgroepleden en vakantieverantwoordelijken.

De ervaringen op de vakanties in het buitenland kunnen opgenomen als iedereen terug thuis is. Als de “oren” zich verdelen, kan er afgesproken worden om dit na de vakantie af te nemen in de vorm van een huisbezoek.

Denk jij dat je een goed “oor” bent?

Wil je ons helpen de verhalen van de vakanties te verzamelen?
Contacteer ons via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Meer weten?

Zin om eens vrijblijvend te komen luisteren hoe je deze verhalen afneemt? Dan ben je van harte welkom in:

 • het CM-kantoor van Olen (Dorp 28, Olen) op maandag 13 mei om 10u
 • de CM-campus in Mechelen (Antwerpsesteenweg 261, Mechelen) op donderdag 16 mei om 10u
 • de CM-campus in Turnhout (Korte Begijnenstraat 22, Turnhout) op donderdag 16 mei om 14u
 • het auditorium in gebouw Auxilia in Antwerpen (Sint-Jacobsmarkt 49-51, 2000 Antwerpen) op maandag 20 mei om 10u

Voor ons is het handig om te weten met hoeveel personen we ongeveer zullen zijn. Gelieve dus een mailtje te sturen naar:
- Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. om je aanwezigheid te bevestigen als je naar Olen, Mechelen of Turnhout komt
- Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. om je aanwezigheid te bevestigen als je naar Antwerpen komt.

Bekijk ook de PDF: Ben jij een Samana-oor?

Vrijwilligers kleuren Samana-vakanties!

Vrijwilligers kleuren Samana-vakanties!… en we zijn vertrokken! Verschillende vakantiegangers hebben al kunnen genieten van een schitterende vakantie naar Hooidonk (Zandhoven), Ter Duinen (Nieuwpoort), Londen, Griekenland,… Hiervoor zijn zij en Samana jullie heel erg dankbaar! D A N K U – Dank u!

Voor de vakanties naar Ter Duinen van 26 tem 31 mei zoeken we nog medewerkers en een verpleegkundige! En ook voor de vakanties naar Zandhoven en Nieuwpoort (Ter Duinen) van 28 juni tem 5 juli zijn we nog op zoek naar helpende handen om ook deze vakanties optimaal te kunnen laten verlopen voor de reizigers én de vrijwilligers.

Dus … als het kriebelt, je hebt nog tijd of je kent iemand die dit altijd al wou doen … laat het ons zo snel mogelijk weten via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel naar 03 221 95 70.

Vrijwilligers kleuren Samana-vakanties!Dit jaar zijn we ook gestart met een project voor anderstalige nieuwkomers (taalniveau 2.1) met een hart voor onze doelgroep. Niveau 2.1 wil zeggen dat ze al een goede kennis Nederlands hebben en al meer dan 1 jaar intensief Nederlands volgen (of gelijkwaardig door ervaring). Ze spreken en begrijpen al vlot Nederlands en kunnen ook al eenvoudige Nederlandse teksten begrijpen en een korte tekst in het Nederlands schrijven. Als zij zich binnen hun intensieve traject van Nederlands leren, de Belgische samenleving leren kennen en werk zoeken, kunnen en willen vrij maken om met ons mee te gaan als vrijwilliger is dit een win-win voor iedereen.

Samana heeft er een enthousiaste vrijwilliger bij, de medewerkersploeg krijgt zo letterlijk en figuurlijk meer kleur en zij kunnen verder groeien en hun Nederlands oefenen.

Gaat er samen met jou een anderstalige nieuwkomer mee op vakantie? Heet hen dan van harte welkom en zorg dat ook zij zich thuis voelen en opgenomen weten in de groep.

Aangepaste vergoedingsregeling voor gemaakte onkosten

Aangepaste vergoedingsregeling voor gemaakte onkosten3 mei verzonden we onderstaande mail naar alle vakantievrijwilligers van provincie Antwerpen. We voegen hem hier nogmaals toe, zodat zeker iedereen deze informatie krijgt. Een belangrijke kanttekening hierbij is dat de verplaatsingen voor vakantieverantwoordelijken en verantwoordelijken zorg volledig worden terugbetaald. 

Beste vrijwilliger,

Zoals Johan Tourné, de directeur van Samana, in november aankondigde, hebben de historische veranderingen binnen CM een grote invloed op de werking van Samana. Alle diensten en voordelen van CM, waaronder Samana, worden vanaf nu geleidelijk aan op dezelfde manier georganiseerd. Zo worden ook in de vakantiewerking de verschillen tussen de regio’s stilletjes aan weg gewerkt. Daarom sturen we je deze mail ter verduidelijking van 2 belangrijke beslissingen voor alle vakantievrijwilligers in Vlaanderen.

Op het vlak van verplaatsingskosten werd besloten om voor alle vakantievrijwilligers in Vlaanderen alle verplaatsingskosten in opdracht voor de vakanties boven de 50 km (enkel) per verplaatsingsdag te betalen aan 0,25 euro per kilometer en op basis van de reële kost van trein-, tram-, of busticket. (Voor vakantieverantwoordelijken en verantwoordelijken zorg is een andere regeling van toepassing) Let wel, indien er een bus is voorzien naar het vakantiehuis en je beslist zelf om niet met deze bus mee te rijden, maar met de auto of het openbaar vervoer te gaan, dan zijn deze kosten ten jouwe laste. In dit geval is het immers de bedoeling dat alle deelnemers, ook de vrijwilligers, met de bus mee rijden, zodat de vakantiegangers van in het begin tot het einde van de vakantie de nodige ondersteuning en begeleiding krijgen.

Zonder jouw engagement kunnen we mensen met een chronische ziekte ook geen betaalbare vakanties aanbieden. Namens al deze mensen, is Samana je dan ook enorm dankbaar voor je engagement. Daarom werd besloten om tijdens elke vakantie een waarderingsbudget te voorzien van 15 euro per vrijwilliger (ook stagiaires). Dit bedrag kan gebruikt worden voor bijvoorbeeld een traktatie of een attentie. Het is echter geen forfaitaire onkostenvergoeding en kan/mag dus niet contant aan vrijwilligers uitbetaald worden. We vragen de vakantieverantwoordelijken wel om dit te gebruiken om jou als vrijwilliger eens extra in de watten te leggen, want je verdient het!

Wegbeschrijving naar opstapplaats Samana-vakanties CM Mechelen

Het hoofdgebouw van CM Mechelen, Antwerpsesteenweg 261, 2800 Mechelen

De bussen voor de vakanties van de provincie Antwerpen vertrekken allemaal van aan het CM-gebouw in Mechelen, aan de kant van zaal Rezzon. Deze zaal is gelegen aan de middenparking. (Zie plannetjes verderop in dit bericht.)

Adres

Antwerpsesteenweg 261
2800 Mechelen

Wegbeschrijving

Wegbeschrijving CM MechelenVia de E19 kom je op de Antwerpsesteenweg. Je ziet het CM kantoor vanaf de baan (zie foto hierboven). Je draait de parking van de CM op en rijdt voorbij de hoofdingang. Volg de groene pijlen op de plattegrond.

Je volgt de weg langs het CM gebouw. Je neemt dan de eerste afslag naar links op het parkeerterrein.

Lees meer...

De 10 geboden bij een evacuatie

De 10 geboden bij een evacuatieHopelijk kom je dit nooit tegen tijdens een vakantie. Maar,… weet jij wat te doen in geval van brand? Lees zeker deze 10 geboden:

 1. Blijf kalm (hoe moeilijk dit ook is)
 2. Laat alles liggen
 3. Verwittig alle mensen in de omgeving (activeer het brandalarm, roep ‘brand!’)
 4. Verwittig zo snel mogelijk de hulpdiensten via 112 (geef je naam, adres brand, schets de situatie zo goed mogelijk)
 5. Sluit alle ramen en deuren van het lokaal dat je verlaat, doe geen lichten aan of uit en gebruik géén liften!
 6. Kijk of iedereen mee is uit de kamer (tel de mensen) en ga samen naar de dichtstbijzijnde uitgang. Als dit niet veilig is, volg je de pictogrammen richting de nooduitgang.
 7. Eenmaal buiten ga je naar de evacuatieplaats en blijft de groep bij elkaar.
 8. Je telt en hertelt de mensen (we gaan er van uit dat je weet hoeveel mensen er aanwezig waren)
 9. Blijf bij je groep, ga nooit terug! Probeer iedereen rustig te houden.
 10. Blijf op de verzamelplaats tot het alarm is opgeheven.

Lees deze PDF voor meer info