Hallo Samana!

Welkom bij Samana!Het is zo ver! Binnen enkele dagen gebruiken we niet langer de naam Ziekenzorg, maar is Samana onze nieuwe naam. De aftrap wordt gegeven op het Forum van de Patiënt en de mantelzorger op 24 september in Gent. Inschrijven voor dit evenement kan nog steeds via www.forumvandepatiënt.be!  Bovendien kunnen we zeker ook nog wat helpende handen gebruiken… Geef je op bij Kathleen Van Walle van het Nationaal Secretariaat (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).

P.S.: Heb jij onze vernieuwde websites al gezien?

De nationale website vind je op www.samana.be. Deze website geeft heel wat informatie, bedoeld voor een breed publiek. Onze regionale website kan je bereiken via www.samana-antwerpen.be. Dit is de herwerkte www.ziekenzorgantwerpen.be. Op www.samana-antwerpen.be kan je aanvragen doen om materialen uit te lenen, kan je het archief van e-zines raadplegen, zingevingsteksten downloaden of vrijwilligersvacatures bekijken. 

Word een pro in EHBO, hulp bij het dagelijks leven en rolstoelrijden

Word een pro in EHBOOp 23 september organiseert Samana Antwerpen 2 workshops voor haar vrijwilligers. In de voormiddag leer je hoe je moet omgaan met bloedneuzen, snij- en schaafwonden, insectenbeten, brandwonden, flauwvallen, ... tijdens de vorming 'EHBO'.

 In de namiddag leer je hoe je praktische hulp kan bieden in het dagelijks leven van een zorgbehoevende persoon: verplaatsen van stoel naar rolwagen, iemand recht helpen, bovenkleding aan en uitdoen, helpen bij eten en dringen, hulp als de zintuigen niet meer mee willen, ... Ook leer je allerlei tips & tricks voor het rolstoelrijden.

 PRAKTISCH

 •  Voor wie? Samana-vrijwilligers (uit kernen, vakanties, Warme Buurt, Ariadne, ...)
 • Wanneer? 23/9 van 10.30-12 uur (EHBO) en 13.30-16.30 uur (praktische hulp)
 • Waar? Auxilia, zaal Wapper, St. Jacobsmarkt 49-51, Antwerpen
 • Prijs? Gratis
 • Inschrijven? Je kan er voor kiezen om alleen de voor- of namiddag te volgen. Inschrijven via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 03 221 95 70. Snel zijn is de boodschap!

Vakantieseizoen 2017

Vakantieseizoen 2017De vakanties lopen nog volop, maar toch zijn we al bezig met het volgende seizoen. Het zal ook wat aanpassen worden: vanaf volgend jaar werken we nauwer samen met regio Mechelen-Turnhout. Zo brengen we samen één brochure uit. Die zal al begin december in de brievenbus vallen! Hierin vindt de vakantieganger dus het gecombineerde aanbod van de twee regio’s waardoor die meer keuzemogelijkheden heeft.

Elke regio staat in voor haar eigen vakanties. Dus ook voor het engageren van vrijwillige medewerkers. Ook hier willen we wat vroeger starten. Begin november zal je je kandidaatstellingsformulier in de brievenbus vinden. Zo hopen we je al voor de kerstvakantie, of ten laatste begin januari, een antwoord te geven op jouw aanvragen.

Hopelijk kunnen we ook in het nieuwe jaar weer rekenen op jouw enthousiaste medewerking op onze vakanties! Voor wie dit jaar nog mee gaat: veel succes en veel plezier!!

Dagora in een nieuw jasje

Dagora in een nieuw jasjeOok Dagora, het online platform voor vrijwilligers van Samana, steekt sinds kort in een nieuw jasje. Geen ‘Ziekenzorg’ of vleugje groen meer te bespeuren… Maar wél de nieuwe Samana-huisstijl. Alle functies blijven behouden. Heb je toch problemen om dingen te vinden? Contacteer ons dan gerust via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 03 221 95 70.

 TIP! Wil jij graag een seintje krijgen wanneer er nieuwe relevante documenten of verslagen online staan? Of krijg je liever geen e-mails van Dagora? Je kan eenvoudigweg je voorkeuren aanpassen. Klik hiervoor op ‘mijn profiel’, in de grijze balk bovenaan, en ga dan naar het tabblad ‘abonnementen’.

Vorming Basic Life Support (BLS) & opfrissing hef- en tiltechnieken op 19 november

Vorming Basic Life Support (BLS) Nieuwe vrijwilliger of ervaren rot? Iedereen komt wel eens wat tegen op een vakantie. Hoe werkte zo’n tillift ook al weer? Wat is de juiste (lees: rugvriendelijke) manier om iemand uit de rolstoel te halen? Wat was dat ook al weer, die ‘billendans’? Kortom, jouw vragen worden beantwoord op deze opfrissingscursus!

Daarnaast krijg je ook een speedcursus BLS waarin je leert hoe je iemand moet reanimeren. Hopelijk dien je dit nooit op een Samana-vakantie toe te passen. Maar helaas moeten sommigen dit ook wel in het dagelijkse leven eens doen. Hoe meer mensen weten wat ze moeten doen in geval van hartfalen, hoe groter de kans dat die persoon dit overleeft!

Word dus ook een held buiten Samana :-)!

Praktisch

 • Wanneer: Zaterdag 19 november van 9 tot 13 uur
 • Waar: Zaal Groot Seminarie, Domein Hooidonk, Langestraat 170, 2240 Zandhoven
 • Inschrijven: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 03 221 95 69

Lezing ‘zo mooi anders dan ik’ op 18 november

Lezing ‘zo mooi anders dan ik’Het christelijke gedachtegoed kan inspireren, maar het inspireert lang niet iedereen meer. Ieder heeft zijn eigen bronnen. Hoe kunnen we elkaar doorheen deze verschillende bronnen vinden? Hoe kunnen we ons laten inspireren door de andere? Hoe kunnen we ruimte maken voor verschillende overtuigingen? Tijdens deze lezing van professor wijsbegeerte Guido Vanheeswijck ontdekken we het spanningsveld tussen eigenheid en diversiteit.

Bij pot en pint gaan we daarna met elkaar in gesprek. Hoe ga ikzelf om met die diversiteit? Wat halen we hier nu uit voor Samana? Hoe moeten we omgaan met het verschil in zin zoeken en vinden?


Praktisch

 • Wanneer: vrijdag 18 november van 14 tot 16.30 uur
 • Waar: Vergadercentrum Auxilia, auditorium, St. Jacobsmarkt 49-51, Antwerpen
 • Type: Lezing
 • Deelnameprijs: gratis
 • Inschrijven: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 03 221 95 70