Aandacht voor de Levensfasentest

Aandacht voor de LevensfasentestDe afgelopen jaren ben je in Samana het woordje ‘levensfase’ ongetwijfeld al eens tegengekomen. De meeste van onze afdelingen hebben al heel wat jaren op hun teller, en hebben dus ook al een paar jubileumfeesten met succes mogen vieren. De meeste afdelingen draaien jaar na jaar op volle toeren met heel veel inzet. Dat is een sterk punt, maar tegelijkertijd houdt het ook enkele valkuilen open.

De jaren kunnen zo voorbij strijken, dat we soms niet meer beseffen dat we als groep aan het verstillen zijn. Veel mensen komen er soms niet meer bij, nieuwe ideeën blijven uit of durven we niet altijd aan, en we houden ons vooral bezig met het onbewust herhalen van dat wat we al jaren goed doen.

Dit instrument (de levensfasentest) geeft net, zoals een koortsthermometer, aan hoe het met de gezondheid van onze plaatselijke werking gesteld is. Die temperatuur zegt iets over wat er gaande is. Voor de begeleiding van een afdeling gebruik je dus best eerst een ‘thermometer’. Je begeleiding pas je aan de temperatuur aan, zeg maar de levensfase, waarin een groep zich bevindt.

Vanuit Samana willen we deze temperatuurmeting in héél Vlaanderen op eenzelfde wijze en in dezelfde periode organiseren en opmeten. Daarom organiseren we in het voorjaar in het arrondissement Antwerpen op een achttal plaatsen bijeenkomsten waar we alle afdelingen op uitnodigen om met 2 à 4 vrijwilligers uit je afdeling deze levensfasentest toe te lichten, samen te overlopen en ter plaatse in te vullen.

De concrete en praktische informatie over de levensfasentest krijgen kernbesturen binnenkort toegestuurd.

Lees meer...

Boeiende vormingen in de kijker

Boeiende vormingen in de kijkerWorkshop ‘Hygiëne: alle zin en onzin op een rijtje’

In Samana vinden we ‘contact’ heel belangrijk. Hoe belangrijk is een goede handhygiëne bijvoorbeeld. En wat als contact bemoeilijkt wordt door minder goede hygiëne. Hoe breng je het als vrijwilliger aan dat de persoon voor jou een beetje onfris ruikt naar urine, of een slechte adem, of…? En hebben we als vrijwilliger wel voldoende goed beeld van wat een ‘goede’ en ‘gezonde’ hygiëne juist inhoudt?

Praktisch

 • Wanneer: donderdag 28 februari 2019 van 13.30 u tot 16.30 u.
 • Waar: S-gebouw, TPC, Groenenborgerlaan 149 in Wilrijk.
 • Type: Workshop.
 • Deelnameprijs: gratis.
 • Inschrijven: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 03 221 95 70.

Lees meer...

Wegwijs in tegemoetkomingen en voorzieningen voor zorgbehoevenden en mantelzorgers

Infocafé voor mantelzorgers op 14 maart 2019, Zoersel

Wegwijs in tegemoetkomingen en voorzieningen voor zorgbehoevenden en mantelzorgersDoor ziekte, beperking of ouderdom worden mensen geconfronteerd met extra hoge kosten door hogere medische uitgaven, maar ook de extra uitgaven om de zorg op een goeie manier te organiseren. In het doolhof van wettelijke financiële tussenkomsten spelen verschillende factoren mee in het al dan niet recht hebben op een bepaalde tussenkomst. Elke situatie is uniek. Wanneer heb je recht op een tussenkomst? Hoe kan je dit aanvragen? Wie helpt je hierbij?
Hebben mantelzorgers ook recht op een premie? Wie bepaalt dit? Wat moeten zij hiervoor doen?

Tijdens deze bijeenkomst krijg je een algemeen overzicht van de verschillende mogelijkheden en is er ruimte voor je concrete vragen.

Spreker: dienst maatschappelijk werk CM

Lees meer...

Samana Inspiratiedagen ‘Creativitijd’

Ook dit jaar zijn er weer Samana Inspiratiedagen ‘Creativitijd’.

Samana Inspiratiedagen ‘Creativitijd’Kom en ontdek op een interactieve manier:

 • Hoe je meer bewust kan omgaan met je eigen tijd?
 • Hoe je nu eens inside the box kan denken en zo tot nog straffere creatievere oplossingen komt.
 • Hoe je foto’s kan trekken die echt een verhaal vertellen?
 • Hoe ook jij op een creatieve manier uiting geeft aan wat je gelukkig maakt? We zetten ons geluksgevoel in de verf!

Vanuit Antwerpen organiseren we busvervoer (tegen de prijs van 5 euro pp) naar de inspiratiedag in Hasselt op dinsdag 2 april. Inschrijven voor deze dag (met of zonder busvervoer) doe je bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of tel 03 221 95 70.

Voor de dag in Gent op 28 maart 2019: graag rechtstreeks inschrijven via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 02 246 47 76.

Bekijk hier de uitnodiging

Denkdag zingeving en universele waarden

Denkdag zingeving en universele waardenUniversele waarden zijn waarden die we allen delen. Zij vormen het fundament van ons engagement en van ons bezig zijn, van wat we doen. Zo ook in Samana. Tijdens deze denkdag maken we concreet wat deze universele waarden voor onszelf kunnen betekenen, hoe ze richting kunnen geven aan ons vrijwilligerswerk in Samana én wat ze kunnen betekenen voor onze vereniging zelf.

Deze waarden, met name Respect en Liefde, Evenwaardigheid, Vertrouwen, Verbinden en solidariteit, Rechtvaardigheid, Vrijheid, Kennis, Dankbaarheid en Vreugde, werden al eerder bepaald en weerhouden door een werkgroep van vrijwilligers, het Dagelijks Bestuur van Samana en educatieve medewerkers.

Graag nodigen we je uit om deel te nemen aan deze namiddag om samen te kijken hoe we deze waarden concreter kunnen vertalen naar alle verschillende werkingen binnen Samana en CM-Oppas aan huis.

Praktisch

 • Wanneer: maandag 29 april 2019 van 13.30 tot 16 uur.
 • Waar: Theologisch en pastoraal centrum (TPC), Groenenborgerlaan 149, 2020 Antwerpen
 • Deelnameprijs: gratis.
 • Inschrijven: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 03 221 95 70.
 • Voor vrijwilligers en deelnemers van Samana.

Uitnodiging Opleiding zingevers

Uitnodiging Opleiding zingeversBen je geboeid door zingeving? Krijg je bij je vrijwilligerswerk voor Samana te maken met zingevingsvragen waar je niet altijd een antwoord op weet?

Zou je graag andere mensen bijstaan in het zoeken naar zingeving? Wil je graag meer met zingeving doen en zoek je nog concrete handvaten naar hoe je dit kan aanpakken?

Dan is deze opleiding iets voor jou!

Bekijk hier de uitnodiging

Samana verhuist

Samana verhuist Vrijdag 22 februari is het dan eindelijk zo ver. De vertrouwde plek van het Samana-secretariaat – eerst een paar decennia in het CM-gebouw in de Molenbergstraat en dan nog een decennium aan de overkant in de Korte Winkelstraat – wordt verlaten. Je kan Samana vinden in de nieuwe gebouwen aan Post X aan de Borsbeeksebrug in Berchem.

Na het uitsturen van ons vorig bericht geraakte bekend dat CM en Samana voortaan met een postbusadres zullen werken. Je kunt alle briefwisseling voortaan kwijt aan:

Samana, Postbus 80001, 2600 Berchem

Of... stop het in de CM-brievenbus.

Attentie van de ‘Dag van de mantelzorg’

Attentie Dag van de Mantelzorg

Wil je als afdeling de mantelzorgers van je leden een attentie geven n.a.v. deze dag? Bestel dan vóór 28 februari 2019 de mantelzorgattentie: een fleecedekentje in blauwe kleur met opdruk Samana.

 • Formaat: 120 x 180 cm
 • Prijs per stuk: € 4
 • Levering rond de Dag van de Mantelzorg op 23 juni 2019

Bestel hier!

Subsidies aan kernen en clubs

Subsidies aan kernen en clubsDe afgelopen weken ontvingen we de subsidie-aanvragen van kernen en clubs.

We zijn volop bezig deze te verwerken maar voorzien dat de uitbetaling iets later dan normaal zal kunnen doorgaan omwille van de verhuisdrukte.

We vragen je nog heel even geduld en danken je voor het begrip.

Het Oude ambachten & Speelgoedmuseum stelt zich voor

Het Oude ambachten & Speelgoedmuseum stelt zich voorHet Oude ambachten & Speelgoedmuseum bezorgde ons een arrangementenlijst die we graag met je delen. Zij noemen zichzelf erg rolstoelvriendelijk en een prima locatie voor een ontspannen dagje weg.

Reservaties kunnen enkel per telefoon (niet per mail):
Oude Ambachten & Speelgoed Museum
Rijksweg 87 
3784 LV Terschuur - Nederland
Tel 00 31 342 46 20 60
www.ambachtenmuseum.nl


Maak hier kennis met het aanbod