We doen eens ons goesting

We doen eens ons goestingIn de maand mei kwamen 2 actiegroepen tot leven; eentje in Brasschaat en eentje in Kontich. Onder het motto ‘We doen eens ons goesting’ willen deze 2 actiegroepen met vrijwilligers uit een 9-tal afdelingen nadenken over hoe ze meer de talenten van zowel hun vrijwilligers als van hun leden meer kunnen benutten in hun werking.

Waarom?

Elke mens heeft talenten; grote en kleine, opvallende en minder opvallende talenten, vaardigheden, eigenschappen... Heel vaak blijven deze talenten onbekend en kennen we soms enkel het topje van de ijsberg van iemands talenten.
Opmerkelijk is ook dat we van onszelf soms het moeilijk vinden om een vijftal talenten op te sommen. En in onze Belgische cultuur zit het ook niet ingebakken om met complimenten om te gaan; niet om een compliment over iemands talent te geven, alsook niet om een compliment te ontvangen als een kleine ‘schat’.

Wij zijn in het algemeen, en zeker binnen Samana, heel sterk in het organiseren en alle organisatorische aspecten die erbij komen kijken, en gaan soms voorbij aan de mensen met zijn kwaliteiten en talenten die hun steentje wil bijdragen. Op die manier verliezen we soms waardevolle kansen, kiezen soms teveel voor de grote gelijke noemer, en missen soms wat uitstraling en glans.

Wat?

Inzetten op mensen hun talenten, vaardigheden, interesses, eigenschappen kan zich weerspiegelen in wat je als afdeling ‘doet’, meer bepaald wie kan wat met wie samen doen. In de twee actiegroepen nemen we de opmaak van het jaarprogramma als vertrekpunt. We proberen los te komen van de ‘klassieke’ manier van werken – lees: wat we dit jaar doen, doen we volgend jaar ook en passen de data wat aan – en meer te laten vertrekken van wat mensen wensen: wat zijn hun interesses, waar hebben ze ‘goesting’ in, wat zouden ze toch nog eens willen meemaken, wat zijn mensen hun talenten en hoe kunnen we deze mensen met elkaar in verbinding brengen om samen met goesting eens iets (anders) te doen.

Wie dit leest als “Oei, moeten we dit er ook nog eens bovenop doen” kunnen we geruststellen. Het gaat niet over ‘méér’ doen, maar wel over eens ‘anders’ doen. En dat anders-doen mag gerust met kleine stapjes.

Hoe?

Het is duidelijk dat dit een andere manier is om mensen met elkaar te verbinden. Het meer oog hebben voor elkaars talenten en elkaars goesting is een We doen eens ons goestingmanier van met elkaar omgaan waar je tijd voor moet maken. In het begin voelt dit misschien allemaal een beetje vreemd aan, want elkaar een compliment geven over je talent zijn we in ons dagelijks leven niet zo gewoon. Talenten zien en erkennen bij jezelf en bij de anderen (lees: vrijwilligers, chronisch zieke mensen, mantelzorgers...) krijg je niet zomaar in kaart door één simpele bevraging. Het veronderstelt een bredere én bovenal ook een leuke aanpak om met goesting en talent bezig te zijn in je afdeling, met je mensen. Talenten zien en erkennen is alvast de eerste stap, de volgende stap is om met deze talenten en goesting concreet aan de slag te gaan in de afdeling.

In de actiegroepen zijn de eerste stappen nu gezet. We hopen in ieder geval jullie in het najaar verder op de hoogte te houden van de ‘enthousiaste’ werkzaamheden.

Wie bij het lezen hiervan een warm gevoel krijgt en denkt: “Dat is misschien ook voor ons afdeling interessant!”, laat het ons weten. Wij bekijken dan verder de mogelijkheden.

Jan Pustjens
03 221 95 70
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Afdelingen die momenteel erbij betrokken zijn:

Actiegroep in Brasschaat

Samana Loenhout, Samana Brasschaat Driehoek, Samana Brasschaat Kaart, Samana Ekeren Donk, Samana Zandvliet.

Actiegroep in Kontich

Samana Kontich Kazerne, Samana Kontich Centrum, Samana Kontich Sint Rita, Samana Deurne Pius X.