Geen e-zine in augustus

E-zine met vakantie...De vakantieperiode is inmiddels al enkele weken bezig. Ook het e-zine neemt even een maandje verlof. In augustus zal er dus geen e-zine verschijnen.

Midden september mag je het volgende nummer verwachten.

Bedankt vrijwilligers… Het was gezellig!

Bedankt vrijwilligers… Het was gezellig!De bedankingsmomenten voor de vrijwilligers van de Warme Buurt zitten er weer op. Het was telkens een heel gezellige namiddag of avond. De vrijwilligers leerden elkaar weer een beetje beter kennen en genoten van elkaars gezelschap. En Ziekenzorg zorgde voor een lekkere traktatie als bedanking voor de inzet tijdens het afgelopen jaar.

De bedankingsmomenten werden telkens op een andere manier ingevuld. De groep van de Warme Buurt Stad genoot op vrijdag 24 juni van een lekker etentje in de Houten Clara in Antwerpen. 18 vrijwilligers waren aanwezig en maakten er samen een fijne namiddag van.

De groep van Deurne wilde graag trappisten drinken in de abdij van Westmalle. Op dinsdag 5 juli werden deze vrijwilligers verwacht voor een gezellige namiddag. Zij dit dat wensten, konden naar de abdij wandelen en kaas of bier kopen in het winkeltje. Daarna werd er lustig bijgebabbeld bij een drankje en een snack!

De groep van Merksem was als laatste aan de beurt. Op vrijdag 15 juli verzamelden deze vrijwilligers in Het Voorhuys te Merksem voor een heerlijke maaltijd. Gezellig was het zeker, want iedereen bleef plakken tot laat in de avond!

De Warme Buurt op radio Minerva!

De Warme Buurt op radio Minerva!Op vrijdag 1 juli was Ziekenzorgmedewerker Eliane De Boeck te horen op Radio Minerva. Zij was te gast in de studio op Linkeroever en mocht live op de radio vertellen over de Warme Buurt. En haar woorden brachten meteen wat teweeg, want ze had nog maar net het telefoonnummer van onze dienst uitgesproken, of we hoorden al gerinkel!

Boeiende workshops & lezingen in september

Je hebt het misschien al gelezen in het vrijwilligerskompas… Vanaf september organiseren we weer tal van boeiende workshops, cursussen en lezingen voor vrijwilligers. Iedereen die interesse heeft kan inschrijven, alleen of in groep! De meeste vormingen zijn bovendien gratis. In september hebben we de volgende thema’s op ons programma staan...

Ondeugend ouder worden (Zaki)

Donderdag 15 september, Antwerpen

Ondeugend ouder worden (Zaki)Naar aanleiding van het boek ‘ondeugend ouder worden’ is er nu ook een lezing. Die gaat uit van de misverstanden en clichés over de bevolkingsgroep met zilveren haren. Want ouder worden is een bevrijding. Elke rimpel heeft een verhaal, en je kunt eindelijk naar de dingen kijken met een knipoog.

Lees meer...

Mantel der liefde: intiem theater

Mantel der liefde: intiem theaterIn de muzikale theatermonoloog ‘Met de mantel der liefde’ kruipt Kurt Defrancq in de rol van zowel mantelzorger als zorgbehoevende. In dit intieme portret zien we een vader en een zoon die allebei op hun eigen manier proberen om vat op het leven te houden. Of te krijgen. Met vallen en opstaan. Ze praten, ze mijmeren. Ze lachen, ze ruziën. Over het leven. Over de dood. Over oude koeien. Over de soep die niet heet genoeg is, over de fiets die Kobe nooit kreeg. Over slangen en infusen. Over de ronde van Vlaanderen. Over de melkboer. Over toen. Over nu. En wie was die tante Lena eigenlijk?
Wil je dit theaterstuk bijwonen? Dat kan tijdens twee voorstellingen dit najaar, één in Kontich en één in Wuustwezel. Opgelet plaatsen zijn beperkt! Snel inschrijven is dus de boodschap.
Hier vind je alle praktische info:

Praktisch in Kontich

 • Wanneer: Woensdag 28 september 2016 om 19.30 uur
 • Waar: Kapel Altena, Antwerpsesteenweg 79, Kontich
 • Deelnameprijs: 5 euro, ter plaatse te betalen
 • Inschrijven: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 03 221 95 70

Praktisch in Wuustwezel

 • Wanneer: Zaterdag 1 oktober 2016 om 14.30 uur
 • Waar: Kadans, Achter d’Hoven 15, Wuustwezel
 • Deelnameprijs: 5 euro, ter plaatse te betalen
 • Inschrijven: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 03 221 95 70

Forum van de patiënt en de mantelzorger op 24 september

Forum van de patiënt en de mantelzorger op 24 septemberOp zaterdag 24 september organiseert Ziekenzorg haar eerste evenement onder de nieuwe naam ‘Samana’: het Forum van de patiënt en de mantelzorger. Chronisch zieke mensen en mantelzorgers kunnen lotgenoten ontmoeten, tal van workshops volgen, politici op de rooster leggen tijdens een speeddate en zich laten inspireren door verschillende lezingen.

Maar ook jij als vrijwilliger bent van harte welkom. Neem deel, ontdek en doe heel wat inspiratie op. We zetten tijdens deze dag in op de eigen kracht van de zieke persoon en dat werkt zeker inspirerend! Je bekijkt alles eens vanuit een nieuwe hoek.

Praktisch

 • Wanneer: zaterdag 24 september van 10 tot 17 uur
 • Waar: Gent ICC, Van Rysselberghedreef 2 – Citadelpark, 9000 Gent
 • Vervoer: busvervoer is voorzien. Er zijn verschillende opstapplaatsen in heel Vlaanderen. De opstapplaatsen binnen het verbond Antwerpen zijn Wommelgem, Brasschaat en Berchem.
 • Kostprijs: Gratis!
 • Inschrijven: via www.forumvandepatient.be/inschrijven.php

Dag van de mantelzorg

Dag van de mantelzorgOp donderdag 23 juni was de Dag van de Mantelzorg en daarom organiseerden wij een ontspannende namiddag om eenieder die de zorg opneemt voor een zorgbehoevende partner, ouder, familielid, kennis, buur, ... eens in de watten te leggen.

Dag van de mantelzorgAlle zorgen konden even aan de kant tijdens de filmvoorstelling 'The Intouchables', een komisch drama over een Sengalese jongeman die de persoonlijke verzorger wordt van een rijke Franse aristocraat met een fysieke beperking.

En natuurlijk geen echt cinema-gevoel zonder... Popcorn!

Inloopweek mantelzorg en vergeet dementie

Inloopweek mantelzorg en vergeet dementieCM Antwerpen organiseert sinds het jaar 2000 in de maand september diverse evenementen om mantelzorgers van een persoon met dementie een steun in de rug te geven. Dat is nodig, want een persoon met dementie vraagt veel energie. Thema’s als ‘Rust in mijn hoofd’, ‘Vergeet dementie, onthou mens’, een modeshow rond zorgkledij, de uitgave van een dementiekrant, ‘Dementie en Geluk’, ‘de 24uren van dementie‘ met tal van workshops en bijzondere sprekers, ‘Inkijk op aanpak’, … bij CM Antwerpen is dementie een werkwoord.

CM Antwerpen zit niet stil. De Mantelzorgacademie (download hier de nieuwe brochure), het Praatcafé Dementie Antwerpen, de reeks Psycho-educatie ‘Dementie en nU’, de reeks ‘Anders omgaan met personen met dementie’ vormen, naast de vaste hulpverlening van maatschappelijk werk, dienst Oppas, Persoonlijk alarm, Ziekenzorg-Samana, de Gezondheidsbib, onderdelen van een compleet zorgpakket.

Lees meer...