Samana zoekt (ex-)mantelzorgers voor stem in zorgraad

Samana zoekt (ex-)mantelzorgers voor stem in zorgraadHet zorglandschap in Vlaanderen is volop in verandering: waar er tot nu toe eerder een fragmentarische aanpak was voor personen met een zorgnood, wil men in de toekomst alle zorgaanbieders beter op elkaar afstemmen en aan een geïntegreerde aanpak werken. Hierbij staat participatie centraal en wordt gestreefd naar kwaliteitsvolle zorg voor alle inwoners uit een zorgregio. Zo kan de persoon met een zorgnood veel sterker centraal geplaatst worden.

Om dit te realiseren werd Vlaanderen in 60 eerstelijnszones verdeeld. In deze zones werken zorgaanbieders samen aan een geïntegreerde aanpak. Elke eerstelijnszone wordt geleid door een zorgraad. Deze zorgraden werken aan de organisatie van de eerstelijnszorg in een regio. Aangezien mantelzorgers direct betrokken zijn in de zorg voor hun naaste is de stem van de mantelzorger in de zorgraden een belangrijk aandachtspunt.

Daarom zoekt mantelzorgvereniging Samana (ex-)mantelzorgers die een rol willen opnemen in deze zorgraden.

Jouw profiel?

 • Je bent mantelzorger of hebt de voorbije jaren ervaring als mantelzorger opgebouwd, en je hebt voeling met het zorglandschap in Vlaanderen (vanuit je interesse of vanuit je (eerdere) professionele beroepsbezigheid).
 • Je bent bereid samen te werken aan de uitbouw van de zorgregio waarin je woont.
 • Je kan en wil het belang van de mantelzorger vertegenwoordigen tijdens de zorgraden.
 • Samana organiseert uitwisselings- en overlegmomenten voor de mantelzorgers die deze rol opnemen. Je bent bereid om deze samenkomsten bij te wonen en mee te zoeken naar gezamenlijke standpunten.

Interesse?

Bezorg je contactgegevens en een korte motivatie aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Samana neemt daarna verder contact met je op.

Een fijn cadeau voor onder de kerstboom...

Klein geluk voor de mantelzorgerMantelzorger zijn is iets wat je meestal overkomt: je partner, ouder, kind of vriend wordt ziek en jij neemt een deel van de zorg op je. Mantelzorger zijn vergt ook heel wat van je. Het is daarom belangrijk niet te vergeten goed voor jezelf te zorgen. ‘Klein geluk voor de mantelzorger in Vlaanderen’ is hiervoor een onmisbare gids. Een cadeautje vol praktische tips, adviezen en herkenbare verhalen. Stap voor stap breng je zo ‘klein geluk’ in je leven.

‘Klein geluk voor de mantelzorger in Vlaanderen’ is een positief boek. Tientallen ‘recepten’ en tips laten je even verademen. Zoek het ‘recept’ op dat aansluit bij jouw noden en behoeften. Bij alle recepten verwijzen we naar inspirerende boeken en websites die je helpen om goed voor jezelf te zorgen. Samana maakte een Vlaamse versie met aangepaste mogelijkheden om goed voor jezelf te zorgen.

Een mooi cadeau voor jezelf of om die speciale mantelzorger in jouw omgeving te bedanken. ‘Klein geluk voor de mantelzorger’ kost slechts 15 euro en is nu verkrijgbaar via onderstaande knop.


Naar bestelpagina

Oproep voor de grote optocht voor het klimaat op 2 december

Oproep voor de grote optocht voor het klimaat op 2 decemberBegin december hebben de onderhandelingen over het klimaat bij de Verenigde Naties plaats (COP24). Deze onderhandelingen zijn dan ook een unieke gelegenheid om de politieke wereld te herinneren aan de hoogdringendheid om snel actie te ondernemen als we onze planeet leefbaar willen houden.

Daarom zal organiseert men een grote optocht op zondag 2 december in Brussel. Doel is druk op de Belgische politiek uit te oefenen zodat zij de noodzakelijke beslissingen nemen om de opwarming van de aarde te beperken tot MAXIMUM 1,5°!

Volgens de wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zullen de klimaatwijzigingen jaarlijks 250 000 overlijdens extra veroorzaken vanaf 2030. Vandaag is er geen twijfel : menselijke activiteiten veroorzaken klimaatwijzigingen. Deze hebben direct of indirect impact op de gezondheid. De aarde redden en de gezondheid verbeteren gaan dus samen.

CM wenst een grote groep mensen voor deze manifestatie te mobiliseren. Wij hebben jullie nodig !

WAT KAN JE DOEN?

 • Noteer onze mobilisatie in uw agenda en vervoeg ons bij de optocht;
 • Deel maximaal het evenement via facebook;
 • Nodig collega’s, vrienden, gezin, kennissen uit om mee met CM op te stappen.

PRAKTISCH

 • De optocht start om 13u aan het station Brussel-Noord en eindigt aan het Jubelpark om 17u, met een groot klimaatspektakel.
 • Groepen vertrekken van overal in België: www.claimtheclimate.be
 • Jullie worden daar verwacht rond 12u30.
 • Plaats van afspraak voor CM situeert op de Koning Albert II-laan, naast ACV (zie kaartje)

VRAGEN ?

Neem contact met Rudi Bassens, Valérie Van Belle of Sylvie Droulans.

Kom mee met ons voor enkele meters of de volledige optocht, wij hopen u talrijk te ontmoeten op zondag 02/12 om luid op te roepen #ClaimtheClimate!

Jean Hermesse
Algemeen Secretaris  
  Luc Van Gorp
Voorzitter

Mis ze niet: de Samana Back to the Future days!

Samana Back to the Future days


Naar de uitnodiging

Expo: Lang leve de muziek - 60 jaar Nederlandstalige liedjes

Expo: Lang leve de muziek - 60 jaar Nederlandstalige liedjes

In de Sint-Pietersabdij in Gent loopt een expo over 60 jaar Nederlandstalige liedjes. De bezoekers gaan als het ware terug in de tijd en herbeleven hun jeugd aan de hand van de muziek. Ook voor groepen een leuke uitstap.

Meer info op www.langlevedemuziek.be